Journalist & Documentary


documentary

Journalism.

Itu course pertama yang aku tulis dalam form untuk disubmit ke universiti. Masa itu aku mungkin dipengaruhi oleh my sis untuk mengambil kursus itu. “Ambil kursus yang ini.. bagus nanti senang dapat kerja,’ kata my sis.

Erm …Oleh kerana aku pun tak pandai memilih, aku setuju aja. Itu pun dia yang mengisinya kerana dia takut aku menulis dengan segala macam kesalahan.Itu yang aku geram. Dari kecil hingga dewasa ini aku tidak diyakini dalam segala hal. Huishk.Geram!

Setelah tiga tahun aku belajar macam-macam untuk kenal dunia Mass Communication. Selepas itu, dua tahun pula aku belajar macam mana hendak belajar jadi seorang wartawan. News Writing, Feature Writing, Mass Media,Investigative Reporting, Mass Communication,Photography dll. Aku sudah belajar. Tapi semuanya teori. Bila habis belajar lain pulak aku kena mengadap. Dunia penyiaran pula yang aku minat.

Udah terpesong daripada perancangan asal. Kata orang kita belajar lain.. kerja pasti lain. Itu memang benar. Tapi aku bernasib baik kerana mendengar kata-kata my sis supaya mengambil Course Journalism ni. Kena benar dengan jiwa ini. Seribu satu kenangan dan pengalaman bila aku masuk dunia penyiaran. WARTAWAN PENYIARAN. Kira oklah tu sebab udah ada perkataan wartawan dihadapan ayat itu.

Tapi aku terasa cepat bonar aku dipilih untuk menjadi producer dan script writer disini. Sebenarnya ilmu belum cukup di dada. Minggu ini aku diberi tugasan oleh my boss untuk mencari research mengenai potensi menjual dokumentari diluar negara. Marketnya bagaimana? Potensi untuk menjual doku itu ? Doku yang macam mana menjadi tren masa kini? Adakah islamic content boleh dijual? Yang paling memeningkan research aku ini ialah berapa jumlah seluruh tv station all around the world kemudian berapa airtime diberikan kepada slot docu ini.

Thru research ini ada juga info yang berguna untuk aku mengenali dunia dokumentari ini. Apa yang orang luar buat untuk memberi terbaik dipasaran dunia.

Oleh kerana esok ada signing ceremony for doku Alexander Bukan Zulkarnain itu. My boss itu mahu aku menyiapkan satu research mengenai potensi menerbitkan dan menjual docu diluar negara. Sedang aku sibuk surfing untuk melihat segala info itu .. aku terbaca article ini..

Documentaries made by journalists tend to focus on social/political subject-matter, and to emphasise ‘content’ and verbal interpretation. (While technical, stylistic, and visual aspects are acknowledged, they tend to be seen as a second priority.) Like academic research, journalistic research has always attached importance to skill, care and resourcefulness. Training in one or both of these traditions has generally been the best source of research skills for documentarymakers. This tradition also illustrates the sense of protocol (or ethics) that is common to all serious forms of documentary – the feeling that one has a responsibility to be ‘true to reality’. The truth may not be what the average viewer wants to hear or the broadcaster wants to buy, but it should be documented and communicated. A good documentary is entertaining but its
purpose is not merely to entertain, and entertainment should never take precedence over truth. Most ‘average viewers’ seem to accept this protocol, for when they watch a documentary (or a news or current affairs programme) they expect it to be well-informed and trustworthy.

Article ini baru sahaja aku baca. Ianya memberikan aku satu tanda. Tanda bahawa segala permulaan itu adalah salah permulaan yang baik untuk pergi lebih jauh. Kerana aku mungkin sudah ada batu asas untuk belajar lebih banyak dan pergi lebih jauh didalam penghasilan sebuah documentary yang menarik untuk ‘kita’ dan ‘orang diluar sana’. Huh!

KERANA SEORANG JOURNALIST ITU JUGA MAMPU MENGHASILKAN SEBUAH DOCUMENTARI KERANA ASAS SEBUAH DOKUMENTARI ITU JUGA DARIPADA PENULISAN SEORANG JOURNALIST.

Research aku belum habis lagi.. baru sebahagian aja yang sudah siap .. Ampun my boss.. aku belum lagikan habiskan research itu lagi tetapi sudah menulis blog ini. (Kak lin juga .. ina sedang usaha lagi ini cari-cari mana yang bagus untuk diisi menjadi bahan rujukan)

Chow..Jangan marah eh.. Nanti kena jual …

2 thoughts on “Journalist & Documentary

  1. jesselane says:

    sebenarnya, ko ada stroke writing yang sangat baik. kenapa selalu bila kak lin baca skrip ko, ko tak buat stroke writing ko sendiri macam ni? kenapa selalu terikut dengan stroke ZRA?😉

    mark my words, satu hari nanti, ina akan jadi penulis skrip feature yang sangat baik. kak lin harap ina dapat kekal kan stroke menulis ina. stroke menulis itu adalah identiti setiap penulis. i have found mine. have you found yours? u are about to discover that.

    keep on writing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s