Habibulrahman El Shirazy


Saya sedang berharap – dapat bertemu dan menemuramah Habibulrahman El Shirazy.Seorang penulis novel buku Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih dan Dalam Mihrab Cinta.

Di masa ini saya sedang – melakukan research siapa dan bagaimana Habibulrahman ini boleh menjadi terkenal dengan tulisan-tulisan dia. Tika saya membaca coretan beliau di dalam lidah pengarang di dalam buku ‘Di dalam Mahrab Cinta’ saya mengagumi tulisannya.

Hebat! Dan saya mahu menjadi seperti dia – tulisannya sangat menarik dan apabila saya teliti – tulisan ini hanya dipunyai mereka yang luas pembacaannya. Dia punya stroke tulisannya tersendiri. Tulisannya sangat dekat dengan pembaca.

Antara baris-baris ayat yang ditulis dan terus melekat dalam fikiran saya ialah  : Saya tahu tuhan itu menyintai saya- dan saya bersyukur kerana cinta tuhan itu membuatkan saya dapat menyaksikan dan merasakan bagaimana cucu Rasullah Husin didera, doa baginda rasullah ketika perang Badar, betapa sedih dengan nasib rakyat Palestin yang sentiasa hidup bergelumang darah.

Saya akan mencuba menelefon dia esok – untuk bertanyakan adakah dia setuju untuk ditemuramah dan jika CEO membenarkan saya ke Jakarta —-saya akan berjumpa dengan dia.

Antara kekuatan untuk dia terus menulis ialah : Penulis Tanpa Perjuangan, Tiada Hati.

Habiburrahman El Shirazy

Best best

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s