CLEAR THE CLEARANCE!


Sebagai seorang yang dipertanggungjawabkan .. untuk lead the team …dan diberikan amanah untuk menjaga hal kewangan agar semuanya berjalan dengan baik .. itu adalah kerja seorang penerbit!

Memang tugasan mengclearkan akaun setelah kerja di deliver pekara wajib… sistem disini ialah producer perlu membuat clearance selepas dua minggu habis shooting!

Memangla … segala duit itu perlu diclearkan untuk senang bahagian finance agaknya buat perkiraan untung rugi sebuah program … tapi bagi aku .. tugasan producer tidak habis selepas shooting …kita akan fullswing untuk melihat skrip (repair mana yang perlu sebelum final script dihantar kepada paymasterlakan). Selepas itu kita akan duk busy dengan part post production …ini kerja penerbit yang melihat end product menepati QC paymaster … itu .

Jadi kadang kala we dont even Production Manager untuk menguruskan kewangan … dan kadang kala penerbit itu menguruskan segalanya .. segalanya di atas kepada penerbit … aku jadi tidak bersetuju apabila tarikh itu diberikan sedikit kelonggaran untuk si penerbit … mengambil masa untuk menyetelkan kerja clearance… win win situationlakan … bayangkanlah ..kalau aku berhentikan segala proses dan concentrate untuk buat clearance … macam mana ????

Maka dengan itulah .. ramaila kengkawan aku yang tidak membuat clearance termasuk aku .. kes resit ilang tulisannya… kes resit yang hilang entah ke mana… akibat mengigat segala benda yang dirasakan lebih penting(content/contact/ location for shooting/talent .. etc)… akhirnya gaji dicagarkan untuk dipotong sekiranya gagal … hambik ko!

Bagi yang tidak mempunyai masalah dengan clearance .. tu aku kira orangnya pandai membahagi masa … mungkin aku sahaja yang tidak pandai membahagi masa … tapi bukan aku sahaja ada masalah ini… aduhai….

7 thoughts on “CLEAR THE CLEARANCE!

  1. Akmal says:

    Yang terbaiknya setiap production sepatutnya ada seorang PM yang menjaga hal ehwal kewangan supaya producer boleh concerntrate on more important issues. Harap2 bila Ina kerja tempat baru nanti tak yah dah nak pikir pasal clearance

  2. 001beautifulcrazy says:

    Itulahhhhhhhhhhhhhhhhh….. setelah menyepi .. entry ini berjaya membuatkan Abg Akmal.. kembali comment!!! (mana Abg Akmal pegi, serius jom saya belanja teh tarikkk … jomm)

    Abg Razlin…clearance tu sama macam kuih seri muka … senyum sikit .. hah kan da sama tu … nama Abg top tenlaaaaaaaaaaaa.. muahahaha.

  3. Akmal says:

    Hahaha. Terpanggil pulak bila sebut pasal clearance ni…Eleh belanja teh tarik konon. Dari sebeleum berenti dulu dah dengar…sampai nak keje balik dah masih gak dengar. Takkan setakat dengar je kan..kan..kan

  4. 001beautifulcrazy says:

    Abg Akmal.. Da timing tak selalu kena dulu .. nak teh tarikkkkkk! Jommmmlaaa…. Ina ajak kaum sekali (Xfm jugakssss). Halah.

    • Akmal says:

      Ok nanti bagitau bila. Kalau ajak biar semua perempuan tau. Dah tak ingat macammana rasa jadi bapak ayam dah. Hahaha!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s