Cerita Kuda


Wake up call yang dibuat berkali-kali … membuatkan aku ada sedikit rasa geram…

Dalam hati kata – tahulah its almost 9.45am!  Ya.. ya…i need to rush and get breakfast first sebelum kita melalui tengahari yang aku jangkakan membunuh rasa lapar  nanti..

10.55 sudah terpacak … dan ditegur oleh Puan Besar itu… sempat pula dia bertanya aku- ” hey… what do you think about the footages for Mokhtar Dahari drama”.

Aku jawab- its good.Dia pun belah.

Sebelum masuk meeting… aku melepaks ambil nafas diluar dan siap boleh layan tengok minah mat salleh yang menunggang kuda beramai-ramai… dan aku pun melayang dan kata … bila agaknya aku boleh bawak kuda pergi jalan-jalan …wahhhhhhhhhhhhhh heaven!

Satu persatu kuda yang lalu itu aku tengok – teringat suatu masa dulu aku ditipu oleh kakak aku kerana dia berjanji mahu membelikan aku seekor kuda apabila aku dewasa..

Sampai sekarang pun- jika aku ungkit cerita beli kuda, dia akan ketawa berdekah-dekah, kerana memang dia niat mengenakan aku kerana aku sangat jahat kerana selalu menyorokkan buku sekolah dia.. pujukan dengan membeli kuda .. membuatkan aku memulangkan semua barang-barang dia..

Abis semua kuda-kuda berlalu …aku pun tersedarlaaaaaaaaaaaaa.. sudah lewat!

Cepat aku masuk dan sedari teman itu …  tiada dikerusi itu… dalam hati kata .. mana pulak dia nie.. mungkin pergi bilik kecil agaknya… tunggulah aku disitu.. melihat orang keluar masuk .. dengan macam-macam karakter…

Kemudian aku lepak lagi… sedang mata aku liar memerhatikan sekeliling yang ada … aku ternampak bayang tuan besar itu sedang meeting… dan dalam hati kata – ” tidak habis meetingla rupanya dia”.

KEMUDIAN… tetiba pintu bilik meeting dibuka … dia pun memanggil aku… dalam hati kata mangkok punya budak .. rupanya ko sudah lama ada kat situ.. langsung aku tidak dismsnya..

Kan aku dah malu…sengaja bikin akak mengelabahkan!

Ini kuda punya pasallahhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

2 thoughts on “Cerita Kuda

  1. Pada suatu hari yg tenang..seorg suami sedang relaxs sambil duduk membaca suratkhabar…..tiba2 dtg si isteri membawa tudung periuk….PANG!!….diketuknya atas kepala si suami…..si suami yg terpinga2…..bertanya…..
    “Aper hal ngan awak nih….kenapa awak ketuk kepala saya??”….si isteri pun menjawab….”nah! awak tengok nih….” sambil menunjukkan secebis kertas yg tertulis nama….’Mary’….si isteri tentula menyangka si suami mempunyai kekasih lain yg bernama Mary….dgn tenang si suami menjawab…. “ooo….itu nama kuda yg saya bertaruh
    semalam…..namanya Mary…..” si isteri pun agak puas hati dengan penjelasan suaminya..terus menyambung kerja di dapur….. Selang seminggu berlaku indiden ketuk mengetuk…Â ketika itu si suami sedang rehat2 membaca suratkhabar seperti selalu…. PANG!!!…. kali ini dengan lebih kuat lagi!….si suami pun bertanya…. “aper hal plak awak ketuk kepala saya kali nih???” dengan selamba si isteri menjawab….”kuda awak telefon!!”…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s