SEMUANYA OKE AJA…


Reda sudah , segala perasaan gelisah yang ada…

Minggu ini dapat bersama dengan emak dan abah mendengar update daripada mereka … tentang semua hal.

Dua minggu sudah …berita abah terpaksa diadmitted… kerana high blood pressure yang terlalu tinggi… buat aku tidak tentu arah jadinya…walaupun bukan kali pertama diadmittedkan … tapi kali ini benar-benar buat aku … rasa takut dengan segala kemungkinan yang akan jadi…

Serius aku takut…

Terasa lama benar tidak bercakap dengan abah secara live nie… dia yang semakin kurang bercakap dan  hanya tersenyum sahaja bila ada lawak yang kami kenakan tentang habits yang disuka lakukan lately…

Semenjak dua menjak nie…aku kadang kala tidak tahu apa yang mahu dicerita… apa yang aku mahu sampaikan hanyalah cerita gembira… jika ada cerita terkehel dan cerita sedih … aku rasa tidak perlu kot… memeningkan dia sahaja…

Petang itu… aku dan kakak aku duduk semeja bersama dia… ditanya kakak aku…

“Abah.. nie high blood sampai 200 lebih tidak pening kepala ker,”.

Jawapnya – tidak.

Aku menyusul..

“Abah..  ada rasa macam hendak pengsan tak kalau berdiri…

Jawapnya – tidak.

Aduhh… semua jawapan tidak… aku dan kakak aku yang sorang nie.. sudah macam nurse yang bertanyakan pesakit yang normal… yang pesakit dok tersenyum aja…

” Mehla … kita tengok tekanan darah abah nie berapa, kejap ina pegi ambik machine itu …eh,”.

Setelah aku pam-pam… ya ampun … darahnya 247 … ini kalau 250 udah kena masuk hospital… sikit aja lagi nie…

” Udahla ina… tidak payah nak pam-pam nie… jap lagi turunla tu…

Aku pun tanya lagi..

” Abah ok tak nie ,”.

Katanya OK..

Habis kalau semuanya TIDAK dan SEMUANYA OKE…

Kenapa abah tu .. terbaring sahaja…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s