Who you are?


11.00 am … aku sudah sampai disini…

Check itu ini… check lagi sekali rundown yang diberi…Yesss, hari ini aku akan buat tiga scene for making of drama ini…

11.15 am.. aku mula gelisah sebab lokasi jauh…takut terlepas scene, cepat aku meninggikan tone sedikit untuk mengemaskan langkah supya tidak tercicir scene itu nanti.

12.45 pm… sesat di Pekan Batu Arang… try to make a call to Asst Producernya tetap dia tidak ada diset.. mak datuk… bagaimana nie! map yang diberi langsung tidak membantu…

12.55 pm.. masih berpusing di pekan … akhirnya aku menelefon PMnya..

“Hello, Grete.. can you give me the landmark for ur set today, im at Batu Arang Town… please , because the map was given by Shannon is not so detailsla,” dengan nada yang lembut aku tanya.

” Hello.. there r 8 car lost.. and that stupid map make me crazy,” jawap dia.. Dalam hati aku kata.. bodoh betul… takkan tak ada landmark!

Ermmm.. terus aku ke Balai Polis Batu Arang.. dan cik abang polis pun memberi tahu lokasi itu … senang aja dia baca map itu .. dan dia kata kat sini sudah ramai orang shooting…

Ok. Senang cerita.

Tiba dilokasi. Terus aku berjumpa dengan lead actornya. Katanya – Aku sudah maki .. bodoh gila sejam aku tunggu dipekan … map macam hampeh.

Terus aku senyum…sebab dia hadiahkan perkataan itu kepada si Mat Arip ni..at lest dia belajar manage team yang besar gedabak ni… Aku tanyakan lagi… eh nie sudah scene keberapa nie.. jawap hero dalam cerita ini.. belum satu pun dishoot.. nie baru scene satu…laaaaaaaa… sudah pukul 2 nie… patut masuk scene 3 .. aku kata..

Dia senyap aja… Kemudian itu dan ini.. ini dan itu..ke hulu ke hilir ditepi padang .. ditengah padang … disisi padang…

Panas terik .. memaksa aku masuk di dalam kereta.. tak tahan bagai disalai kulit aku…lantas aku capai kertas rundown..

Ermmm … ada scene di disco… mana pulok hendak cari disco dalam ladang estate nie.. mungkin tukar location agaknya diorang nie.. sedang asyik aku tengok-tengok rundown esok  pula … terlihat seorang budak lelaki yang sedang memotong kotak besi aluminium..

Terus aku pergi jumpa dia … ” Dik.. awak hendak buat apa nie,”.

“OOOO… untuk scene malam nie … ada kabus hendak buat asapla nie,” dia jawab.

“Boleh tidak saya tengok rundown awak tu,”. Dia terus tunjuk rundown dia… ermmm lain benar nie.. kenapa scene tak sama eh.. dia pun kata .. diaorang nie gila tukar last minute location .. kita nie kerja bagai nak gila .. tengokla kalau esok diaorang buat hal lagi…kitaorang tahulah hendak buat cammana.

Aku minta mamat nie mencari PM dia dan tanya adakah aku tidak diupdate sedangkan semalam aku sudah email Asst Producernya mahu kelokasi hari ini..

Lalu .. dia pun pergi tanya dan kembali kata .. aha dah tukarla … tapi dia tanya saya tadi ..

“WHO YOU ARE ,” .

Geram betul aku. Bongok. Mat Arip Betul. Tak Sekolah. Mangkok. Buta tak update.

Jaga kau … aku report pada tuan besar… kalau kau melampau..

Dalam erti kata yang aku faham – who you are itu bermaksud. Siapa aku untuk diupdate rundown itu. Mangkok aku nie bukan datang suka-suka .. untuk promote kerja kau juga…

Kau jangan bagi bola lambung tinggi – Aku smash nanti.

Klah. Chow!

3 thoughts on “Who you are?

  1. Padan muka nko. Yg nko suruh Mat Arip tu pergi tanya apasal? Baik pergi tanya sendiri. Kalau dia tanya “Who You Are?” kat batang hidung nko…..jawap lah “Lu apahal? Pergi Jahanam lah!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s