Seharian


Semalam banyak benda berlaku.

Tapi kelmarin lagi bermakna. Sebab kelmarin banyak benda yang aku belajar antaranya ialah bagaimana untuk menghasilkan sebuah dokumentari yang baik dan strategi dalam mendapatkan sesebuah projek serta bagaimana untuk convince orang supaya mendengar dan bersetuju dengan kita (tanpa bertanya soalan dan terus angguk kepala tanda setuju ).

Kalau bab convincing dan mendapatkan projek berjuta-juta lemon tu. Bos aku memang terror. So sesi meeting kelmarin, morethan juz a meeting. Sebab banyak tips yang diberikan kepada anak-anak buahnya. Antara benda yang aku belajar dan ingat ialah :

1. Kunci kepada kejayaan sesebuah programme perlu pegang prinsip  nie …4R .. iaiatu REVENUE.. RECOVERAGE.. REPUTATION dan RATING.

2. Kita membuat documentary supaya khazanah lisan tidak akan pupus.

3. Sesebuah presentation itu perlulah 360 degree bila mahu menjual sesebuah programme docu dan di dalam pembikanan docu itu perlu ada ISU.. PENYELONGKARAN.. dan PENYELESAIAN.

4. Dalam sesebuah docu mistik perlu ada unsur SERAM.. SENSATION dan RELEGIOUS.

5. Black Comedi (Komedi sinikal) sangat diminati suatu masa dahulu. Sebagai contoh banyak filem P.Ramlee mempunyai lawak yang agak straight to the point.

6. Docu sejarah mempunyai banyak journal.

7. Magnum Opus =Adi Karya

8. Tok Selampit .. Awang Belanga .. Azam Berjanzi .. punya jalan cerita dan peminatnya sendiri… (Johan dan Zizan.. tak boleh challenge sbb mereka perlu ada trademark sendiri .. mcm pelawak ataupun pelakon lama).

9.Filem komedi P.Ramlee tidak ada yang mempunyai pengaruh daripada filem komedi dari Barat.

10. Wak Dogol .. punya karaktor sendiri..

Sesudah meeting.. seorang kawan menegur.. lama sungguh meeting hari nie. Korang meeting apa.. aku jawap .. dari sebuah negara aman … hingga berperang.. dari zaman filem hitam putih hingga berwarna… Itulah dia.

Berkerut dahi member aku nie.. hahahahaha.

Mr.Legend tu paham ker?

Mr.Legend tu paham ker?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s